Koncert Luigi Dallapiccola – 120. obljetnica rođenja

Koncertom u Dvorani Istra Spomen doma Pazin, u subotu 03. veljače obilježit će se 120. obljetnica rođenja velikog kompozitora rođenog u Pazinu.

Nastupit će Aleksandar Bančić kao narator, Anamarija Lovrečić na harmonici iz Poreča, sopranistica Georgie Goldin iz Pule i Aleksandra Santin Golojka iz Rovinja.

Pokrovitelji koncerta su ISTARSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za kulturu i zavičajnosti Grad Pula – Upravni odjel za kulturu.

Ulaz je slobodan.

Tko je bio LUIGI DALLAPICCOLA

Skladatelj i pijanist (Pazin, 3.II.1904. – Firenca, 19.II.1975.) iz Pazina, gdje mu je otac bio ravnateljem talijanske klasične gimnazije, njegova se obitelj zbog rata 1917. preselila u Graz. Ondje je imao prilike slušati izvedbe djela znamenitih skladatelja (W. A. Mozarta, C. M. Webera, R. Wagnera i dr.), što je, uz darovitost, zasigurno utjecalo na njegov životni izbor. Glasovir je učio na tršćanskom Konzervatoriju (prof. Antonio Illersberg). Studij glasovira i kompozicije diplomirao je 1924. na konzervatoriju Cherubini u Firenci, gdje je zatim bio profesorom.

Vrlo muzikalan pijanist, vrsne tehnike, priredio je i nekoliko glasovirskih recitala u Pazinu i Puli. Godine 1926. osnovao je duo s violinistom Sandrom Materassijem, s kojim je izvodio ponajviše suvremena djela. Često je na turnejama po Italiji i inozemstvu izvodio i vlastite skladbe. Pisao je pretežito vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu, djela za zbor i orkestar, komorna i orkestralna djela. Isprva je skladao pod utjecajem Claudea Debussyja.

Prvo je djelo Dalla mia terra (1928.), četiri pjesme za solo pjevače, zbor i orkestar, napisao prema motivima istarskih narodnih napjeva. U Partiti za orkestar i sopran (1933.) te zborskim ciklusima Cori di Michelangelo Buonarroti ilGiovane (I–III, 1933.–36.) novim skladateljskim pristupom predstavlja odlike talijanske madrigalističke umjetnosti. Nakon 1937. u tekstovima prihvaća suvremene teme i zbivanja, probleme tiranije, sužanjstva i slobode, a u skladateljskoj tehnici dodekafoniju (koju prvi put primjenjuje 1937. u skladbi Tre laudi za glas i komorni orkestar). U toj je tehnici njegova glazbena osobnost dosegnula puninu izraza, te ga glazbena kritika svrstava među vrhunske talijanske skladatelje.

Napisao je opere Volo di notte (1940.; jednočinka nadahnuta djelom Mali princ Antoinea de Saint-Exuperyja, za koju je sam napisao libreto), Il prigioniero (1950.) i Ulisse (1968.), prikazanje Job, sacra rappresentazione (1950.), balet Marsia. U skladbi Canti di prigionia za glasove i orkestar (1941.) izražava negodovanje prema rasizmu tadanjega fašističkog režima u Italiji, a u skladbi Canti di liberazione za zbor i orkestar (1955.) razmatra ideju oslobođenja. Kao skladatelj ostvario je osebujnu stilsku sintezu modernizma i predaje: pod utjecajem Arnolda Schönberga i Aantona Weberna priklonio se dodekafoniji i serijalnosti, ali se služio i širokim mogućnostima skladateljskih tehnika prošlosti.

O izvođačicama:

ANAMARIJA LOVREČIĆ

(Pula, 1983.) završila je osnovnu glazbenu školu u Poreču u klasi prof. Vilijane Šugar i Đeni Dekleve-Radaković. Srednju glazbenu školu u Puli završila je u klasi prof. Franka Bošca. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi prof. Denisa Modrušana. Dobitnica je prestižnih nagrada na državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima kao solistica, te u komornim sastavima i harmonikaškim orkestrima. Kao predstavnica Republike Hrvatske, nastupila je na Svjetskom trofeju harmonike u Portugalu (2000.g.), Francuskoj (2005.g.) i na prvom online izdanju natjecanja 2020. g. Trenutno pohađa Post-graduate level suvremene glazbe naConservatorio Santa Cecilia” u Rimu u klasi profesora Massimiliana Pitocca. Pedagoškim se radom bavi od 2005. g. te je zaposlena kao učiteljica mentorica u Umjetničkoj školi Poreč.    

GEORGIE GOLDIN

rođena 1993. u Puli. U Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli je završila osnovnu glazbenu školu (smjer harmonika) te srednju glazbenu školu (smjer solo pjevanje i teoretski smjer). Godine 2018. diplomirala je na odsjeku za glazbenu pedagogiju na Muzičkoj Akademiji u Puli, a 2020. godine završava diplomski studij solo pjevanja u klasi prof. doc. art. Marija Kuhar Šoša.Tijekom svog školovanja osvaja brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, nastupa na brojnim koncertima te surađuje s pedagozima kao što su: dama Emma Kirkby, Nicholas Clapton, Dunja Vejzović, Lidija Horvat Dunjko, Sofija Cingula, Anna Fabrello te Dominikus Burghardt. 2018. godine debitira u komičnoj operi La canterina, J. Haydna u glavnoj ulozi Gasparine u INK-u u Puli. Od 2019. aktivno sudjeluje u Koncertima zavičajne baštine – Smaregliana u sklopu projekta „Institucionalizacija zavičajne nastave“ i održavanja spomena na skladatelja Antonia Smaregliu. U Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli predaje pjevanje i povremeno solfeggio. Od rujna 2023. godine vodi ženski zbor Lino Mariani u Puli.

ALEKSANDRA SANTIN GOLOJKA

Živi u Rovinju, gdje završava OGŠ kod prof. E. Sivilotti. U Puli završava SGŠ I. Matetića Ronjgova u klasi prof. N. Duraković i diplomira na Conservatorio statale di musica u Adriji (Italija) pod vodstvom prof. A. Tassa. 1991. diplomira i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. J. Zlatara. Nastupa solistički i u različitim komornim sastavima, Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka te Puhačkim orkestrom Grada Pule. Osim u Hrvatskoj i Italiji, svira u Sloveniji i Irskoj, solistički i kao korepetitor. 2000. godine s Jadrankom CelićBernaz osnovala glasovirski duo Nesactivm I u tom sastavu često nastupa I snima za HRT,a skladateljica Đeni DeklevaRadaković je za njih napisala Danze Capricciose. Dobitnica je više nagrada na različitim natjecanjima. Pohađala majstorske tečajeve kod Bogina, Horak, Shenga i Indjića. Od 1993. do 1999. predavala je glasovir pri OGŠ Slavka Zlatića u Poreču, i bila voditeljica. Od 2000. korepetitor je i predaje klavir u GŠ I. M. Ronjgova u Puli. Članica je HDGU-a od 2004. god. Angažirana je u očuvanju i promicanju istarskog kulturnog naslijeđa i snimala dva CD-a. Koordinatorica je Istarskog pododbora Hrvarskog društva glazbenih umjetnika od 2011.g. Umjetnička je voditeljica ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak / Teorema musicale koji ostvaruje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Grada Rovinja već šesnaestgodina, a povremeno s gradovima: Buje, Umag, Buzet, Pazin, Pula, Vodnjan i općinom Medulin. Predsjednica je Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje.

Projekti

© Pučko otvoreno učilište Pazin 2024.

Skip to content