Koncert: Zagrebački kvartet – 30. svibnja u 16:30 sati

Najstariji gudački kvartet na svijetu, koji ove godine obilježava 100 godina postojanja, priređuje zanimljiv koncert pod nazivom „Zagrebački kvartet“, u sklopu koncertnog ciklusa naziva „Classic in Pazin“.

Zagrebački kvartet ustanovljen je 25. travnja 1919., koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda, gdje su prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri.

Tijekom sto godina djelovanja Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4.000 koncerata na svim kontinentima, te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records i dr.

U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodjeljena 2009. godine.

Gudački kvartet koji nastupa u sastavu Martin Krpan i Davor Philips, violine, Hrvoje Philips, viola i Martin Jordan, violončelo, izvest će zanimljive skladbe poznatih klasičnih i suvremenih skladatelja. Tako će se na njihovom repertoaru naći skladbe europskih klasičnih skladatelja Johannesa Brahmsa (1.gudački kvartet u c-molu) i Franza Shuberta (12. gudački kvartet u c-molu), te hrvatskog suvremenog skladatelja Borisa Papandopula (5. gudački kvartet).

Koncert će se održati u četvrtak, 30. svibnja u 16:30 u Spomen domu (Dvorana Istra)

Projekti

© Pučko otvoreno učilište Pazin 2024.

Skip to content