Projekt “Tko se boji interneta još?”

LOGO_Zaklada.jpeg

 

 

 

 

 

Print

Danas se u svrhu održavanja kontakata služimo različitim komunikacijskim pomagalima – telefonom, mobitelom, elektroničkom poštom.
Iako je Internet sjajan izum koji je u mnogočemu poboljšao kvalitetu života ljudi i neizmjerno pomogao u širenju mnogih znanja, njegovo korištenje ne dolazi bez problema i opasnosti.
Najčešće teškoće i opasnosti s kojima se mladi susreću su preplavljenost sadržajima i izloženost nasilju. Nasilje na internetu (eng. Cyberbullying),  prijeteće ili ucjenjujuće poruke, uznemiravanje, vrijeđanje, širenje neistina, objavljivanje privatnih podataka, montaže, seksualno uznemiravanje i slično, jednako je ozbiljno i nedopustivo kao i nasilje u stvarnom svijetu.

ŠTO JE TO NETIQUETTE?
Da li ste znali da postoji skup pravila lijepog ponašanja na internetu? Na edukativnim radionicama koje organizira Pučko otvoreno učilište Pazin možete saznati koja su pravila INTERNET BONTONA.

Podaci Ministarstva unutarnjih poslova o stanju i kretanju kaznenih djela počinjenih pomoću suvremenih tehnologija upućuju na potrebu ozbiljnijeg sagledavanja opasnosti koje takve tehnologije nose sa sobom, a na što, između ostalog, ukazuju preporuka Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualne eksploatacije i Konvencija o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja.

KAKO  SE ZAŠTITITI OD OPASNOSTI NA INTERNETU?

Internet djeci može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja ukoliko se koristi pametno.
Korištenjem specijaliziranih alata, roditelji u dogovoru s djecom i mladima mogu internet pretvoriti u siguran i koristan medij.

POSJETITE EDUKATIVNE RADIONICE O SIGURNOSTI NA INTERNETU

Pučko otvoreno učilište u Pazinu provodi edukativne radionice u sklopu projekta pod nazivom „Tko se boji interneta još?“ zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temelju Sporazuma o partnerstvu sa Gradovima i Općinama članovima Fonda gradova i općina.

GDJE I KADA?

Radionice se održavaju u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu, na adresi Šetalište Pazinske gimnazije 1.
O terminima održavanja predavanja u sklopu radionica informirajte se na web stranici Pučkog otvorenog učilišta Pazin.

 

 

 

tko-se-boji-interneta-jos-plakat-page-0                               tko-se-boji-interneta-jos

 

11. svibnja – u sklopu projekta pod nazivom „Tko se boji interneta još?“ zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temelju Sporazuma o partnerstvu s Gradovima i Općinama članovima Fonda gradova i općina , održane su edukativne radioniceo sigurnosti na internetu.

Radionicama su prisustvovali učenici četvrtih razreda OŠ Vladimir Nazor iz Pazina.

U velikoj kino dvorani na velikom filmskom platnu, dipl.ing. el. Ivica Šuran, stručnjak za sigurnost na internetu, održao je zanimljivo predavanje za učenike. Uz kokice i sokić djeca su s zanimanjem pratila poučne animirane filmove i prezentaciju  našeg predavača. Od strane Ivice Šurana i ravnateljice Gradske knjižnice Pazin Ive Ciceran, uz informacije o sigurnosti na internetu, istinama i lažima o internetu čuli su  dobre i loše primjere iz prakse korištenja interneta a posebno primjere neprimjerenog ponašanja djece na internetu.

Neke od najvažnijih poruka su:

-internet ništa ne zaboravlja

-na internetu niste anonimni

-pažljivo s informacijama koje dijelite

-pažljivo s uređajima koje koristite

računalnu igricu koju ste igrali jučer zaboravit ćete ali vrijeme koje ste proveli u igri izvan kuće, s prijeteljima ili kućnim ljubimcima – NEĆETE ZABORAVITI NIKADA

 

 

Zahvaljujemo svim sudionicima.

 

Projekti

© Pučko otvoreno učilište Pazin 2020.