Teatar poezije – Miroslav Krleža: Sjetite me se 2022. u Spomen domu

Velika koncertna dvorana Spomen doma Pazin, 24. studenoga 2023. u 19h

Teatar poezije 

Miroslav Krleža: Sjetite me se 2022.

Sjeća se i govori: Goran Matović 

Glazbeni (su)borac: Stanko Kovačić 

Prvi (o)gledatelj: Krešimir Dolenčić 

Drugi (o)gledatelj: Patrik Sečen 

Likovni okvir: Diana Sokolić

U posljednjem susretu s Krležom na Gvozdu razgovarali smo o svemu i svačemu, i „horizontalno i vertikalno“. Krleža je rekapitulirao 20. stoljeće. Portretirao je suvremenike i fenomene polemično i duhovito. Iznenada je prekinuo monolog, prekrio lice rukama kao na Vaništinu portretu, uzdahnuo i rekao: Sjetite me se 2022!

Svaki dan, prolazeći uvijek istim zagrebačkim ulicama, sjećam se Krleže, njegova mudrog, živog i temperamentnog govora. Jednako vehementno pisao je i govorio. Često je mijenjao raspoloženja, pa je i njegov govor bio silno dramatičan. 

Scenska kompozicija Sjetite me se 2022. izgrađena je od sjećanja na susrete s velikim piscem, fragmenata Krležina opusa, žive glazbe i tonskih zapisa Krležina glasa. Ponovno se pokazalo: što je drama svijeta žešća, Krležin je govor življi i aktualniji. U svijetu koji se opasno ruši ekvilibriramo Na rubu pameti između trenutka i vječnosti.

Neodvojiv od zagrebačkih veduta, pisac melankoličnih ugođaja i veliki osamljenik na vjetrometini, Krleža daje Zagrebu osebujan i neponovljiv ton, maštovitost vizionara i strast rođena buntovnika. Krleža je naše veliko, živo ogledalo u kojem se neprekidno ogledamo. Ovo je rekapitulacija Krleže u prvom licu, iz blizine, iz današnjih dana!

Projekti

© Pučko otvoreno učilište Pazin 2023.

Skip to content